Art is like masturbation.

Design is like sex.

 
Кой води по пътя от ада - тя или той?

Високопарните думи и изрази винаги са се харчили добре – по-лесно и сладко е да бъдеш голям на думи, отколкото на дела. Затова и изрази от типа „Зад всеки стоял мъж стои една силна жена” е толкова любим слоган, особено за по-хитрите мъже, които искат да се подмажат на жена си или за жените, които смятат, че всичко на благоверния принадлежи и на тях, особено парите и успехите.


автор: Elsie Russell

И вариациите на горния лозунг са много – зад всеки преуспял мъж стои една преуспяла жена, зад всеки силен мъж стои една силна жена… мъж, успех, жена, бла-бла...

Нека обаче започнем от начало с изясняване на понятията.

Какво е успял мъж е някак по-лесно да се обясни – при мъжете успехът почти винаги бива измерван чрез материалното. Няма защо да се сърдим за това, те сами са си го избрали първо, когато са се надпреварвали кой ще убие най-големия мамут, след това кой ще завладее най-много съседни народи, ще си построи по-голям палат и така чак до наши дни, когато при остра липса на мамути и робовладелие се започва развиване на бизнес (ах, тази така щедро експлоатирана чуждица!), трупане на финанси, подчинени (страхотни модерни роби, много функционални), банкови сметки, коне в двигател и т.н.

Накратко – материално отдавна не е мръсна дума и няма защо да се сърдим за това.

То може да се разглежда като телесното, което е нужно, за да има къде да се всели душата. А тя е всичко онова останало, за което се твърди, че не се купува с пари – радостта, щастието, уважението, спомените и още върволица чувства, танцуващи танго из човешкото сърце.

Тук идва моментът да намесим понятието за силна/успяла жена (тези две думи се обичат една друга и се преплитат често). Жените вложиха енергията си от това да чакат убит мамут пред пещерата в насока да бъдат мултифункционални – домакиня в кухнята, дама пред обществото, мръсница в леглото (поредното прекрасно клише, идеално за статус във фейсбук, поне 20 лайка гарантирам).

Няма жена, която да не твърди, че иска да е усмихната, успешна, удивителна и най-вече самостоятелна (а той, ако е наистина мъж, ще лашне с юмрук по масата и ще каже – без значение дали искаш или не, ще ти купя нови обувки, чанта и палто! Още един добър статус, ще почна да ви таксувам).

Както и няма мъж, който да не каже, че иска умна жена (със стегнато дупе). И като се огледаш около себе си и ги видиш всички мъже и жени какви са, се чудиш – кой лъже?

Никой, просто се връщаме няколко абзаца нагоре – по-лесно е да бъдеш голям на думи, отколкото на дела.

Когато един наистина успял мъж срещне една силна жена, не знае какво да я прави. Защо да я слага зад себе си, като по навик всички от нежния пол са пред него (на задна, на колене – зависи от настроението). Как така тя ще стои зад гърба му и той няма да я вижда, какво ще прави там? А дали изобщо е още там?

Това, всъщност е най-тежкият въпрос, който е тормозил и Орфей при извеждането на Евридика от Подземния свят. Глупак е бил Орфей, но не е бил глупак Хадес да му постави такова условие. Познавал е слабостта на мъжкото сърце, което може да е голямо, силно и туптящо, но са скрити в него съмнения, опасения и други червеи.

Отвикнали са мъжете да имат жена зад гърба си, чиято енергия и сила да усещат с всяка фибра и това да е по-силно доказателство, че тя не си е тръгнала, отколкото да се обърнат и да я видят.


автор: Robert Oscar Lenkiewicz

Но и жените не са успявали да са достатъчно силни и да останат зад мъжа си. Защото не е лесно той да не те поглежда и да ти е обърнал гръб...

Малко са спартанските жени, които ще преглътнат сълзите си и ще стоят стабилно изправени. Защото те знаят защо той е пред тях и не ги поглежда – за да ги предпази от идващите бесове, да разчисти пътя и направи пътека, да гледа винаги напред, за да вижда ясно бъдещето и заплахите, скрити в него.

А нея той я е направил своите очи на гръб, своя щит и броня, които ще го запазят от предателски удари.

Колко спартанци обаче познавате в реалния живот… Колко голямо лъвско сърце трябва да носиш, за да се отдадеш изцяло и да стигнеш степента, в която имаш ясното доверие, че няма да получиш удар в гърба и ще усещаш силата, която те подкрепя напред. И това е толкова силно, че нямаш нужда да се обръщаш и да го виждаш с очите си.

А жената зад теб е истински силна, върви уверено по стъпките ти без да бива дърпана и подканяна.

Да, няма много такива, да не кажа даже, че са като мамутите – в приказките и на картинки в книжки. Романтика!

Всеки е решил, че е по-добре да върви сам и не му се губи време и ресурс в гласуване на доверие. Когато имаш ясното съзнание, че си силен и успял (вече няма значение мъж или жена) е лесно да се убедиш, че нямаш нужда от втори, за да вървиш напред (излишна отговорност, само ще те забави).

Затова ще видите забавно количество успели мъже и силни жени, за които спартанското доверие е излишен лукс. Те крачат бързо, огъват се, залитат, падат и предимно се губят.

А онези двамата – той напред с уверено присвити очи, тя крачка зад него стиснала устни, вече са се извели от Подземния свят, подминали са дървото на познанието и обърканата змия, качили са се на върха при боговете и са застанали до тях.

Защото само смелостта да се отдадеш напълно и да изпиташ границите на възможностите си, може да ти спечели безсмъртието.