Art is like masturbation.

Design is like sex.

 
"Възхвала на глупостта"

Memento vivere

Всъщност, винаги съм се интересувал от класическа философия и литература, а и не веднъж тази моя страст се е сливала с работата ми. Красотата на думите и думите в дизайна са нещо "pure" – трудно е за възприемане, но е факт.

Един изключителен човек от средновековието е Еразъм Ротердамски, който се определя като жител на света и неговия език е латинският – макар да е владеел старогръцки до съвършенство, небезизвестни са трактовките му над Стария завет и сборниците с цитати от старогръцки.
Няма как да не си призная, че той е невероятна фигура за времето си с всичко онова, което е бил – малцина разбират значението на това да бъдеш "различен" за времето и мястото. Много са произведенията, които си заслужават отделеното време, ала малко са преведени на родният ни език, за жалост.

Едно от най-популярните (издавана е над 40 пъти още докато е бил жив самия Той) произведения е "Възхвала на глупостта", с което искам и Вие да усетите емоциите, чувствата, забраните, глупостта и т.н. на "онова" време.

 Stultitiae Laus - Desiderius Erasmus

Казвам "онова" време, а след прочита на "книжлето" ще се окаже, че онова време е днес!
Безспорна е "онази" литература, която в годините не е загубила съдържанието си. Без да се впускам в повече детайли, съвсем произволно Ви предлагам някои цитати от книгата, които аз прилежно съм подчертал:

"Щом няма чувствуване, то няма злини. Дори ако целият народ съска срещу тебе, какво ти пречи сам да си ръкопляскаш? За да стане обаче това, помага само Глупостта."

"Колко жалко и грозно е самото раждане, колко трудно е възпитанието, на колко много неправди е изложено детството, с колко много мъки е съпроводено юношеството, колко е тежка старостта, колко е сурова неизбежността на смъртта, колко много болести нападат човека, колко много нещастни случайности го заплашват, колко несгоди го връхлитат - няма нищо, което да не е напоено с жлъч!"

"Въобще тая тъй славна работа - войната, се води от паразити, сводници, крадци, убийци, селяни, глупаци, длъжници и други от подобен измет на обществото."

"Колкото някой от тях е по-бездарен, толкова повече се харесвам сам на себе си и толкова повече се отдава на самохвалство и се надува. Всяка уста си намира подходящ зеленчук! Колкото е по-бездарен човек, толкова повече намира почитатели, изобщо най-негодното довежда тълпата до най-голямото възхищение, понеже, по-голямата част от хората, както казахме, са служители на глупостта."

"Колкото по-малко причини има човек да смята за необходимо да живее, толкова повече му е приятно да живее, толкова по-малко се докосва от някаква пресита към живота."

"Най-първо всички човешки вещи, подобно на силените на Алкивиад, имат по две лица, както казват, отвън смърт, а надникнеш ли вътре, има живот; и обратно, под живота се крие смърт, под красотата - грозота, под изобилието - бедност, под позора - слава, под учеността - невежество, под силата - безсилие, под благородството - неблагородство, под веселостта - тъга, под успеха - провал, под дружбата - вражда, под ползата - вреда"

"Необходимо е човек да се възхищава от себе си, да харесва сам себе си, преди да може да се хареса на другите. Накрая най-голямо щастие е да се показваш такъв, какъвто желаеш да си, а в това отношение помага само моята Филавтия (самолюбие)"

Бих могъл да препиша цялата книга в стремежа си да цитирам, защото тя е една малка енциклопедия – не ми се иска да се подценя заради сатирата, инструмента с който е боравил Ротердамски и то умело.

Благодаря ти,
Viro omnibus modis maximo

Можете да посетите проект Гутенберг, за да прочетете част от произведенията на Ротердамски.
Тези, които от Вас искат да прочетат оригинала на латински могат от книгите на Google.

В интереса си за "Възхвалата и глупостта" попаднах и на едно доста интересно и заслужаващо внимание писание на българския литературен критик Никола Георгиев.