Art is like masturbation.

Design is like sex.

 
странното заглавие 1Q84

Макар подробностите (отплесването) да е синоним на Харуки Мураками и творбите му да се четат в компанията на глог, мента и валериан или просто галон Джак (примерно), то мистиката около 1Q84 като че ли си заслужаваше. Четивото е като родопска песен – бавна, бавна, тежка и бавна. Та цели 300 и повече страници героинята не може да излезе от една стая.

Заглавието идва от Оруеловата 1984, а също така имам информация, че Мураками се е вдъхновил от новелата „Истинската история на Ах Кю” на китайския писател Лу Хун, но съм склонен да повярвам, че идва от 1984 на Джордж Оруел, защото "Кю" на японски е 9.

След прочита на 1Q84 потвърждавам, че Мураками е Дали в "писмото", защото написаните творби от него са комплексни, а самият той е блестящ сюрреалистичен разказвач. Често сменя повествователя сред двама персонажи – жена и мъж, които се търсят взаимно и винаги. Психолозите отдавна са казали, че мъжът и жената живеят в различни светове. Мураками затвърждава това! Иначе казано историята на романа проследява треньорката/фитнес инструкторка и наемна убийца Аомаме и писателя Тенго, чиито животи се преплитат в един свят, който изглежда все по-нереален.

1Q84 от Haruki Murakami

Общата фабула се изгражда върху (разбира се, за да е сполучлива) дълбоко религиозна секта, почитаща свръхестествени създания, познати като “малките хора” (опитва да установи контрол над човешката психика и постепенно се превръща в секта от безумци и убийци), богата вдовица, която запълва времето си, като организира убийства на мъже, които са малтретирали жените си, както и една адски странна тийнейджърка, която е всъщност подобрено копие на May Kasahara от “Хроники…”. Не трябва да пропускам и любовта и секса, оръжията и домашното насилие, убийството по идейни причини, духовната пропаст между бащи и деца.

Отъждествявам Мураками с Дали, защото както само Дали може да даде душа на нещо "елементарно", като времето/часовника, то само Мураками може да опише с думи яденето на кисело мляко посред нощ или най-добрия начин да си направиш хамбургер, или как някой налива кетчуп в чекмедже за чорапи. Обожавам начина, по който той описва! Той е много земен и в същото време има пасажи, описващи по забавен начин и най-малкия детайл

Твърде много хора харесват трилогията, а и носят се слухове за 4-ва... аз съм на мнение, че сюрреалистичното е постигнато, а плява има доста. В общи линии харесвам произведението, запълни един цял уикенд.

Преди 1Q84 бях чел "Норвежка гора" и "Кафка на плажа", а сега планирам да прочета и "Хроника на птицата с пружина". Четох в Guardian, че Мураками се смята за един от вероятните кандидати за Нобелова награда за литература.

 
Аз видях, погледни през моите очи
 фотогалерия на кристалин чавдаров  пейзажи от цяла българия  Снимки на българската природа - планини, море, забележителности. Фотогалерия и фотобанка.  фотография, пейзажи, снимки, сток, България, природа, забележителности, изкуство, тракове, пътешествия, истории, разкази, услуги  снимки от сватби, сватбен фотограф, сватбено заснемане, сватбена фотография  Информация относно фотозаснемането на вашата сватба от сватбен фотограф
Чурилик
Себеизлеяния
"Аз мога - тук и сега"