Art is like masturbation.

Design is like sex.

 
"скучни и хванали паяжина"

Запустяло, изоставено и шарено...
що е то?

За жалост през последните месеци не ми остава време да критикувам или то поне не в писмена форма и не тук. Тези, които са около мен често са свидетели на изблици недоумение относно някои уеб решения.
Според мен университетските сайтове не са просто представителни и рекламни за определена кампания, а и мястото, в което в рамките на обучението въпросните приети и обучаващи прекарват част от ежедневието си - програми, ресурси, конкурси, новини, покани, форуми...

(убеден съм, че няма да скучаете, но пък малко ще стигнете до края)

Ще започна с най, най, най - невероятните решения (изпадам в безтегловност) критиката ми ще бъде кратка - самите сайтове сами говорят за себе си:

ВТУ "Тодор Каблешков"

http://www.vtu.bg/

 Тодор Каблешков

Всъщност този ми е "любим" - да определено не се очаква от училището по транспорт да имат невероятен отдел ИТ, но все пак...за това са външните разработчици!
Липса на съответсвия в цветовете, подредбата на обкетите е повече от произволна и нелогична. Колажа, който символизира ТРАНСПОРТА е смешен, като изключим това, че подобен влак в България не съществува и се стигне до символиката му - минало, мастояще и бъдеще...не се е получил. Знамената биха могли да бъдат доста по "арт", брояча не на всяка цена трябва да се вижда...това е по-скоро информация за служебно използване. Връщам се на знамената...ами странно е френското отваря едно, а английското съвсем друго...за да е по-интересно българската версия на сайта е трето.

Ето я и вътрешната страница, която е символ на 90те години от миналия век - вярно, е че и транспорта в България не е помръднал от тогва.

 Тодор Каблешков

Всеки път се питам как е възможно в прехода към web 3.0 да има сайтове, които да използват фреймове, да използват HTML (може би) 3 и защо тези хора не са наказани от инквизицията на творчеството и естетиката?
Без да прекалявам и разбира се с пожелания скоро време не само сайта на това училище да се обнови, но и транспорта да стане доста по-комфортен и бърз.

Технически Университет София

http://www.tu-sofia.bg/

 Технически Университет София

Техническия университет в София е една прекрасна школа - имам не малко приятели от административния екип, които са извор на знания. Уви сайта на ТУ също е в началото на 90-те, когато JavaScript бе върхова технология (JS и днес е върхова в интерес на истината) и "шаването", премигането и движението се считаше за нещо много интересно. Цветовата композиция, липсата на СТИЛ и лошата визия не са единствените пороци на този сайт - изходния код красноречиво би бил отхвърлен от w3 валидатора, наличие на < table > за структурен похват е повече от недопустим.

Всъщност основния проблем, както на ТУ, така и на ВТУ и на почти всички сайтове в пространството на учебните заведение е липсата на "ЛИЧНОСТ" иначе казано КОРПОРАТИВНА ВИЗИЯ, БРАНДИНГ и т.н. Тези сайтове са правени от абсолютно непрофесионалисти и хора, които не влагат емоция и чувства, а отмятат задължения!

Пълно е с inline стилове, ненужни тагове и абсолютната представа за семантиката на HTML било то и Transitional. Защо ФРЕЙМ? ЗАЩО? Хора събудете се студената война отмина преди повече от 20 години!

Всъщност опитвам се да си представя това нещо как се менаджира - съдържание, структура...дали изобщо има "динамика"?! Определено НЕ! А иконките във футъра са убийствени - аболютен синхрон и симетрия.

Химико-технологичен и металургичен университет

http://www.uctm.edu/

 Химико-технологичен и металургичен университет

Химията е толкова интересна наука, а сайта на този прекрасен университет е толкова скучен. Ако трябва да бъда искрен - той е по-добър от предходните 2 на ВТУ и ТУ. Оправдавам наличието на подобен сайт, но със ситни буквички доста добре е написано във футъра, че е разработен от външна компания, която според мен трябва да се занимава само с интернет разпространението, а не да се опитва да прави и дизайн.

Тук има едно раздвоение - оказва, се че има и нова версия на сайта на адрес: http://www.uctm.edu/new/index.html

(според мен този нов сайт е доста по-добре да бъде официален, а не вторичен)

 Химико-технологичен и металургичен университет

Тъй, като старата версия е официална и актуална - аз ще критикувам нея...макар си мисля, че не заслужава детайлен анализ подобен сайт, искам да споделя:

<meta name=Generator content="Microsoft Word 11">

Липсата на кординация между цветовете и посоката на сайта (чисто възприемателно от потребителската маса) е наполовина постигната - според мен може да се въздиества доста повече на евентуалните студенти и/или сътрудници на университета ако се даде опцията да се разход из него, да усетят силата на образованието, на химията.

Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий"

http://www.uni-vt.bg/

 Великотърновски университет Св. св. Кирил и Методий

Избора на цветовете е направен от абсолютен неграмотник - цветовото офромление е по-подходяща за гей общност и хора с депресивни проблеми! Шаблона няма какво да го коментирам, защото е темплейт вероятно на някоя от онези широко разпространени CMS системки. Един лош сайт, лоша инвестиция, лоша визия и култура - не си представям да уча в този университет, всъщност не си представям да уча в който и да е БГ университет - не само, защото сайтовете им са лоши!

Изходния код е спагети, а css повече от досаден и повтаряем се - js на места нелогчни.

International University College, Sofia

http://www.iu-edu.com/

 International University College, Sofia

За пръв път разбирам, че ъществува подобен университет в България и то с нелоша акредитация за следващите 3 години според справката ми в МОН. В това няма нищо лошо - колкото повече възможност за образование, толкова повече интелигетни, образовани и амбициозни млади хора.

Js е използван в килограми (Аз самия в проектите, които разработвам също използвам Js - въпреки нежеланието си, но умея да държа на количеството и качеството на подобни решения - едно от решенията е да се използва библиотеки, които напоследък са толкова много и дават гъвкавост, а и също така minify!) от гледна точка на SEO и стандарти изходния код никак не е добър.
Всъщност този сайт е тотално остарял - никаква концепция за диазйн, а по-скоро структурирано представяне на информация - бутните, които подскачат и знаменцата, които се "вълнуват" са отегчителни.

Символиката и логика на елемети отсъства - няма такава.

"Бъди по-добър от конкурентите!" - звучи прекрасно, пожелавам го и за сайта!

ВСУ - Любен Каравелов

http://www.vsu.bg/

 ВСУ - Любен Каравелов

Паяците са бродили из сървърите на Висшето Строително Училище и по-конкретно уеб сървъра.

Трудно ми е да опиша какво точно изпитвам, когато гледам този сайт - сещам се за моите учници от ЛЕГО курса, който водя. Всъщност те са деца в първи и втори клас, а са толкова талантливи.

Едно строително училище има такава богата опция за дизайн и по-конкретно символика за сайта си...Логото няма никаква свързваемост с това червено, което пък от своя страна символизира агресия, флаш елемента в хедъра е трети несвързан компонент, таблици, цветове, фонове - тук нямаме дизайн, а опити - който се занимава с подобни практики според мен трябва да бъде съден.

Надявам се да приемете критиката ми изцяло градивно и в скоро време поправите и актуализирате сайта си - срамота е!

Лесотехнически университет

http://www.ltu.bg/

 Лесотехнически университет

Този сайт ми харесва - цветовия подбор и разположение на елементите са добре подбрани. забележките са детайлни и вероятно фирмата разработваща сайта не е обърнала внимание:

1. favico е далеч от логото - пингвинчето на Линукс не е логото на Лесотехническия Университет
2. адресите не са SEF - това е лошо за търсачките и респективно потребителите
3. Логото би трябвало да е акцент - може би трябва да е по-голямо с 13-15% и вероятно с жълт border?
4. търсачката няма бутон, който да подсказва действието за търсене и не всеки би се сетил, че Ентер играе тази роля?!

Също така след, като използвах търсачката адреса вече не е под шапката на домейна, а минахме на IP: http://193.23.52.4/a/nav/university/search/сд и т.н. настройки на уеб-сървъра предполага.
А ако сложа в адреса една кавичка: http://193.23.52.4/a/nav/university/search/%D1%81%D0%B4%27? .... много неприятно :) SQL injection port - а ми харесваше сайта.

Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", Варна, България

http://www.naval-acad.bg/

Типично по стандартите на военните...

 Висше военноморско училище Н. Й. Вапцаров, Варна, България

Стандартите за военните и мирогледа за живота съм чувал, че са различни и определено страницата им го потвърждава! Само липсва надписа "Made in Army".

С нищо не се различава, като дизайн, структура и семантика на кода от предходните сайтове. Дори бих останал с впечетлението, че един и същи човек/екип разработва тази сайтове.
(предполагам, че греша - абсолютните аматьори са доста повече от 2-3 и то само в рамките на България).

Защо има знамена при положение, че менюто е изведено и на двата езика, защо търсенето е Google, защо всичко е в таблици, защо изобщо някой е позволил това да съществува?

Висше училище по застраховане и финанси - Per Aspera Ad Astra

http://www.vuzf.bg/

 Висше училище по застраховане и финанси

Дизайна е добре изграден с цветова, които акцентуват, влияят и съзнателно водят към въпросно съдържание. Проблемите на този сайт не са от дизайнерско естество, а чисто технологично, как би могъл сайта да бъде още по-прекрасен:

1. SEF адреси - нищо не коства на разработчика да пусне един mod_rewrite
2. флаш меню - хей, google намира ли ви?
3. изходен код - въобще има ли подобно нещо или е просто само за вас направен - пълна каша, отегчаваща каша. силно се надявайте никога да не се смени човека, който поддържа този сайт.

PER ASPERA AD ASTRA, нали така?

Университет по библиотекознание и информационни технологии

http://www.unibit.bg/

 Университет по библиотекознание и информационни технологии

Скучен и остарял - изключител остарял подход към писане код - дори и самия JavaScript e от края на 90те на миналия век - използва се версия 1.2, кото всъщност няма голямо значение за браузерите, защото го поддържат, но все пак от преди 12 години до сега технологията има някакво развитие? Вероятно някои ще се съгласи...

TITLE е повече от АНТИ - търсещите машини, charset би трябвало да бъде UTF при наличието на специални символи и английска версия синхронизирането става доста по бързо (ако погледнете в кода - малко под 60я ред ще разберете защото се появяват тези странни символи). Често създателите на сайтове (било то за УНИ или за фирма и/или организация забравят собствения живто, че има такъв - визирам за сайта и той трябва предварително да е предупрелен, а не в движение)

scrollbar-face-color: DDEDFF;
scrollbar-highlight-color: FFFFFF;
scrollbar-3dlight-color: FFFFFF;
scrollbar-darkshadow-color: D6D6D6;
scrollbar-shadow-color: D6D6D6;
scrollbar-arrow-color: 000098;
scrollbar-track-color: FFFFFF;
WHAT?

Интересни фрагменти...много интересни и абсолютно НЕправилни. Цветовата композиция е траурна - няма го онзи стилен университет, няма ги футуристичните изображения, няма я моравата, няма ги върховите технологии в УНИ за технологии, а стари прашясали книги, като за бибилиотекарски университет.

МИННО-ГЕОЛОЖКИ УНИВЕРСИТЕТ "СВ. ИВАН РИЛСКИ"

http://www.mgu.bg/

 МИННО-ГЕОЛОЖКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. ИВАН РИЛСКИ

За момент картинката в горния ляв ъгъл да ми напомни за нещо от преди повече 20 години...За момент.

Както всички сайтове до момента този не се различава с нищо - скучен, остарял и много зле структуриран. Налице е спагети изходящ код, таблици, javascript-тариииии и др.

Отсъстват думи, като естетика и дизайн - някои си казват "какъв дизайн на минния университет", моля ви!

Дизайнерът е професионалист - може да репродуцира и реклама за градинска тор.

Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

http://www.uni-plovdiv.bg/

 Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"

Твърде сиво-бял, а колажа агресивен - което всъщност е позитивно. Дразнещи са преливанията, които допълнително обострят сивотата на екрана - имам предвид тези, които се намират във всяка една колона или вдясно или в края. Изключително ненужно.

Цветовете не са ЖИВИ - определено е подреден сайта (структура, визия и е мислено над реализацията), но по-скоро програмист го е създал отколкото професионален дизайнер. Скучен, неатрактивен, а дори и отблъскващ...

Отсъства favico, meta tags и други ключови "моменти", които са важни и стандартни при реализацията на един уеб-проект. Адресите НЕ са SEF..

Изненадата (приятна) се крие в това, че не е използван стандартния PHP , а JSP -което е една идея по-интересен, но все пак out source не се влияе нито от едното, нито от другото т.е. може да се желае още много за да се достигне web 2.0

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА

http://www.mu-varna.bg/

 МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА

Медицинските университети не са изключение от скучния "арт" и технологичен живот на УНИ сайтовете в България.

Изображенията в хедъра, които са използвани за колаж определено не са от ежедневието на университета, което не говори добре за тях - не са освободени да покажат тяхната реалност и са платили дваж повече за да закупят изображенията или още по-лошо откраднати са. Без да си правя труда да проверявам съм убеден, че това е система за управление на съдържанието. А кода е спагети, но си харесах таг:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html" charset="utf-8"; charset=utf-8">

СА "Д. А. Ценов" - гр. Свищов

http://www.uni-svishtov.bg/

 СА Д. А. Ценов - гр. Свищов

Използването на технологии, които не са "стандартни" или "популярни" за масовите реализации във уеб пространството винаги са приети с едно огромно положително "плюсче". ASP е основна за реализирането на сайта на "Стопанската академия" в гр. Свищов.

Цветовия подбор е ужасен - в хедъра има отблясъци на архитектура, която вероятно се намира в Италия и на дали има нещо общо със стопанска дейност. Белият шрифт, който е използван на синя фон не е акцентуващ и по-скоро не бих обърнал внимание какво точно пише.  Липсата на Breadcrumbs е налице (ориентацията в сайта е затруднена). А вътрешните страници са с различни стилове - особено тези в библиотеката.

Туък също има "класики":

<BODY bgcolor=white leftMargin=0 topMargin=0 marginWidth=0 marginHeight=0 onload = "rotateNews()">

Международното висше бизнес училище

http://www.ibsedu.com/

 СА Д. А. Ценов - гр. Свищов

Интересна идея за сайт - хедъра е динамизиран, което е положително грабва погледа. Само не разбирам каква точно е била идеята за търсещия блок - по-Асинхрон не съм виждал в последните часове. Пак ще се повторя, но не е правилно да се използват изображения, които не са от "ежедневието" на въпросното учреждение. Не смятам, че е проблем да се наеме един фотограф за 2 часа и да обиколи цялата материална база и направи прекрасни снимки.

Грешките са, като при повечето сайтове: липса на SEO / SEF, валиден (семантично) изходен код и елементарни дизайнерски пропуски (напр. в долния десен ъфъл на този сайт има една бяла точка около сгъвката, защо? - под IE)

също така http://www.ibsedu.com/?pageId=%27527   - някой е забравил да забрани php грешките

"Аграрен Университет - Пловдив"

http://www.au-plovdiv.bg/

 Аграрен Университет - Пловдив

Идеята за дизайна е приемлива и в правилна посока - аграрен университет (земеделие, животновъдство и т.н.) зелено, жълто, ЧЕРВЕНО... Но детайлите са от значение, моля - може ли да сте се старали толкова мнгоо и да сте пропуснали да дадете blur на ъглите и сянка на линиите? Защо? Отнема 20 мин повече...

това меню можеше да се реаизира само с CSS...освен това можеше поне да се зададе при a:hover курсора да бъде pointer - както във всички сайтове и тук липсва юзабилите - опции за оголемяване на шрифтовете, алтернативни източници, разпечатване, RSS, Карта на сайта И т.н.

( а този CSS - http://www.au-plovdiv.bg/styles.css  - никак не разбирам приложението му )

Тракийски Университет

http://www.uni-sz.bg/

 Аграрен Университет - Пловдив

Изненада, сега е червен, но щракнеш ли някъде другаде цветовете от дъгата ще бъдат твои - зелен, син и розов...все характерни цветове за тракия.

В този сайт куца единствено дизазйна - останалото е приемливо. Шаблона е < div > базиран, SEF/SEO, семантично изразен изходящ код и т.н.

Имам и забележки по кода, но те биха могли да се поправят за по-малко от час.

Дизайна е меко казано "неразбран". Жълтите бутони с червен текст в тях са тотална грешка - обратното би било доста по приемлив, но като цяло жълто и червено не е най-атрактивната комбинация.

 

Вероятно обощението сами бихте могли да изведете след, като аз само ви насочвах къде са грешките...

 
Аз видях, погледни през моите очи
 фотогалерия на кристалин чавдаров  пейзажи от цяла българия  Снимки на българската природа - планини, море, забележителности. Фотогалерия и фотобанка.  фотография, пейзажи, снимки, сток, България, природа, забележителности, изкуство, тракове, пътешествия, истории, разкази, услуги  снимки от сватби, сватбен фотограф, сватбено заснемане, сватбена фотография  Информация относно фотозаснемането на вашата сватба от сватбен фотограф
Чурилик
Себеизлеяния
"Аз мога - тук и сега"