Art is like masturbation.

Design is like sex.

 
Mr. "President"

От доста години насам съм пълноправен член на симпозиума за професионални уеб-разработчици: Webmaster World.
(затворена среда, в която се обсъжда всичко свързано с уеб: дизайн, маркетинг, реклама, програмиране и т.н.)
Колегите там в момента коментират популярния нов президент на САЩ: Барак Обама, но не политиката му, а новият уеб-сайт на "бялата къща".
Коментарите в обобщен вид са доста положителни и похвални за разработчиците на проекта. Причината това да е така се състои в няколко основни насоки:

 любимите марки - сайт

1. изцяло валидиран по стандартите на w3
2. уеб-дизайн съобразен с тенденциите на web 2.0 и прехода към 3.0
3. достъпност
4. сайта е приятен за разглеждане: добре структуриран, лесна навигация, обширен поглед към аудиторията (многоезичност и др.) и много други.
5. интегрирани социални инструменти
(това е адреса на президента Обама: http://www.whitehouse.gov )

До тук бях с позитивизъма и за да спазя тона на рубриката "Критика" се впускам именно в такава..

Породи се идеята да разгледам сайтовете на произволно избрани президенти...без конкретна насоченост - само за да изследвам дали в институциите има будни хора, които се грижат за уеб-разработките във века на и-технологиите и в частност в света на Интернет-а и социалният елемент т.е. достъпност до разнообразни услуги и информация.

Познайте от чий сайт започнах...да, познахте Георги Първанов - президент на Република България:
Това е адреса, на който ще откриете ОФИЦИАЛНИЯТ уеб-сайт: www.president.bg

 любимите марки - сайт

Никога не бях влизал в този сайт и когато се зареди бях...онемял. Абсолютна липса на дизайнерско решение, но това може да се преглътне ала изходящия код, който се генерира е просто трагичен - липса на понятието "уеб-стандарти".

Липса на ясна концепция, остарели похвати, НЕвалиден HTML & остарял CSS и това не е всчко...този сайт ни представлява в света, ЗАЩО? Една от функциите на президента на която и да е била държава е тази ПРЕДСТАВЛЯВА, а аз не си представям как този сайт ме представя мен и държавата, народа ни... Тотална липса на идея за създаване на сайт.

<meta name="author" content="bol.bg"> 
<!-- ако искате да знаете КОЙ е създател на този шедьовър. -->

(ще отправя и една похвала, защото за разлика от северните ни съседи ние сме с 20 години по-напред: www.presidency.ro )

След похвалата трябва да завърша с критика...преди да отправя поредната само искам да кажа, че нямам абсолютно никакви политически предразсъдъци и пристрастия и тази статия е чисто технологична, както забелязвате. Бих критикувал и сайта на следващия президент до момента, в който не получава овации и поклон от широката световна публика на уеб разработчиците - така, че да не се срамуваме ние! (дразнещо, е защото в България има много талантливи уеб-разработчици!)

Какво общо има българският трибагреник и преплитането му с европейския? Това е сайта на БЪЛГАРСКИЯТ президент? Разгледах много сайтове на президенти, чийто държави членуват много преди ние, а дори някои от тях са създателки на ЕС и там няма подобна изява...Аз си мисля, че преди всичко трябва да е България (макар да не съм патриот или по скоро шовинист, а само разработчик) и след това някъде там може да има знаме на ЕС.

Посетих и още няколко сайта, които смятам, че си заслужават да бъдат видени и силно се надявам момчетата, които поддържат сайта, който ни представя пред света да вземат бележка...

 любимите марки - сайт

Република Словения: www.up-rs.si

Аплодисменти за словенците, защото съчетанието на дизайн и функционалност е налице. Перфектен изходящ код, плавен дизайн - който е в синхрон с изисканост и представителност. Тук ще си позволя да поздравя моите колеги от Red Orbit - чудесни професионалисти с широк поглед в бъдещето.

Федерална Република Германия: www.bundespraesident.de

 любимите марки - сайт

Немска стриктност безотказно! Макар дизайна да е в миналия век (в началото на 2000 година) то кода и технологиите използвани са от днес и не напразно валидатора поставя зелена лента за постаралите се немски колеги. Тук поставям и бележката за знамето на ЕС - някой да го вижда? Знаете, че Германия е държавата, която финанасира отделя огромни средства за да поддържа ЕС (около 20% от бюджета на ЕС) и тя стои в началото на ЕС, но все пак никъде няма знаме... Аз го приемам толкова сериозно, защото е символика.

Има още сайтове, които бихме могли да причислим към "добрите примери":

www.president.pl
www.elysee.fr
www.kongehuset.no
www.presidentofindia.nic.in
www.tpk.fi
www.presidencia.gob.mx

Благодаря за вниманието!