Art is like masturbation.

Design is like sex.

 
СНЕЖИна

Баба Зима пак размята
белия кожух.
Ний се стелим по земята
леки като пух.

Над къщички и дворчета,
край светлите прозорчета
летим, летим и се въртим,
децата веселим!
Ставайте, дечица малки,
ставйте от сън!
Чакат ви игри, пързалки.
Тичайте навън!

Баба Зима пак размята
белия кожух.
Ний се стелим по земята
леки като пух.

Нищо, че празниците почти отминаха...сняг ще завали, вали и вали.
Предлагам един урок посветен на снежинките-онези неща, които идват и си заминават, а след себе си оставят спомени за незабравими дни...
Стига с думите, а ето какво ще получим:

Програмата и версията, която ползвам аз: Adobe Illustrator CS3
(http://www.adobe.com/products/illustrator/)
/препоръчвам използването на лицензиран софтуер или пробна версия/

Необходимо е да включим водачите (Rulers) за целта има две възмочности:
1. View -> Show Rulers
2. клавишна комбинация: Ctrl + R

Чрез влачене кръстосваме/пресичаме две линии от появилите се водачи (Rulers). Ще използваме за средна точка въпросното пресичане.
Изберете Polygon Tool от лентата с инструменти и задържайки едновременно Alt и Shift от клавиатурата начертайте шестоъгълник (Hexagon).
Като начертаете фигурата поставете за цвят "None" и Stroke - 4pt (или по избор).
Трябва да сте получили това:

Следва да изберем Rounded Rectangle от лентата с инструменти и да щракнем с ляв бутон някъде по екрана така, че да се появи Options прозореца. Въвеждаме за Corner Radius 2 мм и начертава правоъгълник, като използваме отново за средна точка пресечените водачи. Трябва да получите:

До тук  добре :))))

Използвайки Rounded Rectangle ще продължим работата по "дръжката" на снежинката.
Нарисувайте още един правоъгълник със заоблени ъгли, който да е перпендикулярен на предходния. След, което ротирайте под ъгъл 30 градуса и размножете фигурата още 3 пъти (удобно е да използвате клавиша Alt и чрез влачене размножите фигурите). Трябва да получите това:

Сега е необходимо 4-те правоъгълника да обединим в една фигура това става от Pathfinder-> Add to Shape. Ето така:

Използвайки Rectangle Tool ще изчертаем един правоъгълник, който да покрие частта от средата до десния край. Маркираме "клонките" и правоъгълника (задържайки бутон Shift от клавиатурата), който токущо създадохме и от Pathfinder избираме опцията Minus to Shap (по този начин ще изтрием онези части на 4-те правоъгълника, които "стърчат").
Трябва да получим:

След, което отиваме в менюто Object и избираме Expand. 

В тази стъпка трябва да създадем и другата страна на "дръжката" за целта ще използваме инструмента Reflect. Маркираме "клонките" и задържайки бутон Alt от клавиатурата щракаме в средата на снежинката (там където се пресичат двете линии на водачите) и се появява прозорчето за ротация в койтовъвеждаме за ъгъл на ротация 60 градуса и натискаме Copy, чрез Ctrl + D повтаряме стъпката няколко пъти и размножаваме "дръжката" по всички ъгли на шестоъгълника. Ето така:

А като резултат трябва да получим:

Почти сме готови :))))

Маркираме шестоъгълника, който е в средата и отиваме Object>Expand. След, което от Pathfinder избираме Merge. 

Повтаряме същата стъпка, но този път маркираме всички фигури и задържаме бутон Alt от клавиатурата:

Това всъщност бе последната стъпка по създаването на СНЕЖИнката :)))) Вие вече имате векторизирана снежинка, която бихте могли да ползвате в много направления-въпрос на креатив. Предлагам няколко екстра стъпки за да получим нещо по-интересно:

Създаваме преливащ се фон (radial gradient)-от тъмно към светло синьо. Изберете вече създадената снежинка и я оцветете в бяло.
Отидете в Effect>Stylize>Outer Glow и изберете Screen за Mode, а за цвят отново бял. За Blur по ваша преценка :) не забравяйте да чекнете/изберете preview преди да сте потвърдили с ОК-за да видите как би изглеждал след ефекта. Ето така трябва да изглежда:

 
Аз видях, погледни през моите очи
 фотогалерия на кристалин чавдаров  пейзажи от цяла българия  Снимки на българската природа - планини, море, забележителности. Фотогалерия и фотобанка.  фотография, пейзажи, снимки, сток, България, природа, забележителности, изкуство, тракове, пътешествия, истории, разкази, услуги  снимки от сватби, сватбен фотограф, сватбено заснемане, сватбена фотография  Информация относно фотозаснемането на вашата сватба от сватбен фотограф
Чурилик
Себеизлеяния
"Аз мога - тук и сега"