Art is like masturbation.

Design is like sex.

 
Когато сам намериш детелина...

След, като преди време написах урок за "как да нарисуваме цветя" сега минавам на детелини :) В няколко бързи стъпки ще Ви представя как можете да нарисувате детелина, като тази:
(аз се спрях на 3 листна ;) но на Вас нищо не ви пречи да си направите любимите 4 листни)

Програмата и версията, която ползвам аз: Adobe Illustrator CS3
(http://www.adobe.com/products/illustrator/)
/препоръчвам използването на лицензиран софтуер или пробна версия/

Създаваме нов документ With: 500px Height: 500px (може и по-голям разбира се) за Color избираме RGB. Активирайте и водачите (Rulers) от View > Rulers (ctrl + r). Щракайки с десен бутон върху някой от водачите изберете и мерната единица с която да се визуализират те в случая за предпочитане пиксели.

Избираме цветова схема с която да работим:

Избираме rectangle tool от лентата с инструментите. Щракаме в бялото пространство и въвеждаме за стойности: 72 px width & 72 px height след това натискаме ОК. Ще получите това:

Маркираме обекта и отиваме Object > Transform > Rotate. Въвеждаме за стойност 45 и натискаме ОК. Трябва да сме получили:

Изберете от ленатата с инструменти ellipse tool. Щракнете на бяло пространсто и въведете стойностите: 72 px за width и height. Потвърдете с ОК. Убедете се че пред View > Snap to Point има отметка т.е. е активирана тази функция. След, като се появи окръжноста, чрез влачене я преместете така, че да получите това:

Маркирайте окръжността, като щракнете на контура на фигурата. Избираме Edit > Copy, а после Edit > Paste in Front. Чрез това действие получихме перфектно копие на окръжността. Маркирайте втората окръжност отново щракайки по контура и я преместете, чрез влачене ето така:

Маркирайте всички фигури Select > All и отворете Pathfinder palette това става от Window > Pathfinder. Задръжте от клавиатурата клавиш ALT и щракнете на Add to shape area от Pathfinder palette (виж картинката).

След, като извършите горната стъпка ще получите това:

След, като вече имам едно от листата на детелината преминаваме към неговото стилизиране. Стилизирането ще се реализира използвайки Gradient Mesh Tool. Но преди това:
- в момента фигурата (листото) е бяло за да го запълним с цвят натискаме Shift + X
- трябва да отворим (ако не го виждате по екрана) Swatches palette от Window > Swatches. Избираме Open Swatch Library и зареждаме библиотеката Forest от списъка. <---- възможно е да нямате тази библиотека от цветове, НО това НЕ Е проблем просто си изберете някой зеленикав цвят!

От лентата с инструменти избираме Gradient Mesh . Щракайки върху листото (с ляв бутон) ние добавяме "mesh" точки, а точките се свързват като линии. След, като добавим една линия избираме друг цвят-по светъл от този, с който сме работили до сега и добавяме друга линия под предната. Трябва да сте получили нещо подобно на това:
----->
----->

Ако до сега сте боравили с Gradient Mesh няма да се затрудните да създадете преливащи се цветове за листото-съвета ми е да си поиграете с инструмента и съм убеден, че без много затруднения ще създадете уникално преливане!

Имаме едно листо, но се нуждаем от още минимум 2 :) за целта от лентата с инструменти избираме Rotate tool . Задържайки клавиш ALT от клавиатурата щракаме с ляв бутон на мишката в долния край на листото:

Трябва да се появи прозорче с опции относно ротирането:

Въвеждаме за Angle стойност 100 (градуса) и щракаме върху бутон Copy - по този начин едновременно създаваме копие на листото и ротираме новото листо. Трябва да сте получили:

За да получим третото листо на детелината повтаряме стъпката т.е. маркираме листо номер 1 избираме от лентата за инструменти, инструмента за ротация и щракаме в дъното на листото. След, като се появи прозорчето за въвеждане на стойности относно ротацията този път въвеждаме за Angle: -100°.
Ето, че вече имаме и трето листо:

След, като вече имаме три листа преминаваме към дръжката на нашата детелина. От лентата с инструменти от инструмента за изчертаване на линии Line tool избираме под инструмента arc tool (това става след като шракнем и задържим за няколко секунди върху съответното меню).
Изчертайте ръчно дръжката-така, както на вас Ви харесва...при мен се получи:

за да имаме еднакъв стил на дръжката и листата повтаряме стъпка:

Стъпка #7

и

Стъпка #8

и трябва да получим:

След, като получим този вид на дръжката отиваме на Object > Path > Outline Stroke.

След, като вече имаме всички нужни компоненти т.е. 3 листа и дръжка можем да пристъпим към "съединяването" на нашата детелина...Както се досещате, чрез маркиране и използвайки клавишите "нагоре/надолу и дясно/ляво" позиционираме трите листа та, че да изглеждат симетрично. Освен това, чрез функцията Object > Arrange > Bring To Front можем да подредим кой обект върху/под кой обект да се намира... в крайна сметка трябва да сте получили картинката, която виждате най-отгоре, а именно.

Благодаря за вниманието.
Посвещавам този урок на всички красиви детелини, където и да сте :)

 
Аз видях, погледни през моите очи
 фотогалерия на кристалин чавдаров  пейзажи от цяла българия  Снимки на българската природа - планини, море, забележителности. Фотогалерия и фотобанка.  фотография, пейзажи, снимки, сток, България, природа, забележителности, изкуство, тракове, пътешествия, истории, разкази, услуги  снимки от сватби, сватбен фотограф, сватбено заснемане, сватбена фотография  Информация относно фотозаснемането на вашата сватба от сватбен фотограф
Чурилик
Себеизлеяния
"Аз мога - тук и сега"