Art is like masturbation.

Design is like sex.

 
Размери, контраст и още нещо...

Както вероятно отчитате, повечето посетители/читатели не четат ред по ред, попадайки в една страница, а по-скоро "сканират" за информацията, която търсят – нуждата от получаване на търсената информация мигновено е основният фактор и богатството на съдържание в пропорционалност с малкото физическо време, за всяка интернет страница с еднакво или подобно съдържание.

Контрастът е инструментът, с който ние трябва да боравим, за да насочим потребителя така, че той да не си губи времето и получи необходимата информация бързо, лесно и стилно.

В една страница не всяко едно съдържание е стойностно, а чрез контраста можете да насочите вниманието на читателя към важните съобщения/съдържание и в същото време подобряване на външния вид/стил – дизайна.

Споделям няколко основни изпитани и работещи метода в типографията (основно с уеб насоченост, но някои от методите са приложими не само в уеб).

По-големият размер на шрифта акцентира за висок приоритет, защото привлича вниманието на читателя още от самото начало. Желателно е заглавието да бъде в < h1 > и да резюмира основния текст – от гледна точна на съдържанието:

друга възможност, която би могла умело да се използва, е акцент + заглавие + текст:

Акцент може да бъде постигнат и с използването на различни типове шрифтове (доста ефективен метод), но за жалост в рамките на условията поставени от глобалната Мрежа това е неправилен подход. В случая шрифтовете, които се използват са: Серифни и БЕЗ(не)серифни.
Серифите са всички онези декоративни чертички по краищата на буквите:

Тук правилото за получаване на акцентуване е семпло: за да се създаде "контраст" между отделните позиции (заглавие и основен текст), се използва един от вариантите, в които или заглавието е серифно, а основният текст безсерифен или основния текст е серифен, а заглавието безсерифно.

Моят съвет е да акцентирате на заглавието, т.е. то да бъде серифно, а основния текст безсерифен, защото по-лесно се чете и от хора с увреждания в зрението и възприемането:

Ако искате да научите повече информация как бихте могли да създавате "разчупени" шрифтове и други интересни неща около типографията в уеб:

 1. CSS image replacement, трик, чрез CSS заменя текст с изображение.
  [css + bg image = статично изображение]

 2. sIFR (Flash replacement), библиотека Javascript и Flash технология, която позволява да се замени текст с обект и използва различни шрифтове вградени.
  [Javascript+Flash = всеки шрифт динамично генериране]

Цветовият акцент е най-разпространеният метод, който бихте могли да използвате за разграничаване на текст, навигация, заглавие, линк и др.:

Ефектът с приглушаване на цвят (fade) също е доста интересен и подходящ за акцентува, когато трябва да се прави избор от потребителя, но има опция избрана по подразбиране:

Не е нужно, за да ви се обърне внимание, да правите "ГОЛЕМИ" неща... достатъчно е да използвате ярки цветове:

Също така, можете да използвате различни цветове в редица от текст, за да разграничавате отделните акцентни фрази:


(перфектен акцент, нали?)

А, когато имаме по-малък размер на шрифта, комбиниран с по-лек цвят (имам предвид нюансово НЕдразнещ, а хармоничен), значението на текста допълнително се ПОДчертава:

 

Използването само на главни букви е добър подход за акцентиране над определена информация, но е препоръчителен единствено и само за ЗАГЛАВИЕ! Груба грешка би била да допуснете в основния текст използването на главни вместо редови! Също така изписването на ГЛАВНИ, като такива в самия текст е техническа неграмотност при наличието на text-transform: uppercase.:

Тест: Опитайте да прочетете следния текст – реакцията вече знам каква ще бъде :)


(моля, колеги, разберете, че "нещото", което ще чете този текст, е създание с психика и вероятността след първия ред да затвори сайта е над 70%)

Една често срещана грешка в масовия създател на съдържание (това не винаги са хора свързани с дизайн) е подчертаването на текст в буквалния смисъл (най-често тази грешка е от онези потребители, които ежедневието им преминава във MS WORD). Това е сериозна грешка в уеб типографията! Вероятността някой от подчертаните текстове да се тълкува, като хиперлинк е доста сериозна. (по-подразбиране всички връзки в уеб-браузера са подчертани, освен ако не е зададен друг стил):

Ще повторя: браузерът по подразбиране подчертава всички връзки (хиперлинкове), освен ако не е зададен друг стил – подчертаването на определена част от текста би могла да се разтълкува като връзка от потребителя!

Ако все пак държите да акцентирате на определена част от съдържанието си може да използвате наклонен/курсив:

Определено можете да акцентирате, като удебелявате:

Друга често срещана грешка е удебеляването на целият текст – доста смело, но абсолютно безсмислено и погрешно. В случая ще цитириам и една моя любима мисъл:

Всъщност, най-важната роля е на разстоянията в един проект – поддръжката на динамиката и потока (чисто психологично възприятие). Добрата подредба на пространството подсказва на вашия потребител/читател от къде да почне да чете, къде приключва и къде започва следващото, кое е заглавие, текст, меню, акцент и т.н.. Подредбата дава чувството на увереност, а не хаотичност и загуба на време!

Източници

Лекции и Статии
 
Аз видях, погледни през моите очи
 фотогалерия на кристалин чавдаров пейзажи от цяла българия Снимки на българската природа - планини, море, забележителности. Фотогалерия и фотобанка. фотография, пейзажи, снимки, сток, България, природа, забележителности, изкуство, тракове, пътешествия, истории, разкази, услуги снимки от сватби, сватбен фотограф, сватбено заснемане, сватбена фотография Информация относно фотозаснемането на вашата сватба от сватбен фотограф
Чурилик
Себеизлеяния
"Аз мога - тук и сега"