Art is like masturbation.

Design is like sex.

 
F-модел за сканиране

С увеличаването на информацията около нас (заобикалящата ни среда/ежедневие), потребителите са изградили навици за възприемането, разчитането, разглеждането и т.н. на съдържание. Не трябва да ви изненадва, че по-долу наричам СКАНИРАНЕ вместо четене, защото потребителят при първия си "сблъсък" с дадено съдържание на практика НЕ чете, а сканира (подбира информацията, която евентуално би го интересувала и/или търси).

съдържанието е всичко

F, от английската дума fast (бърз). Това всъщност, е моделът, по който уеб-потребителите (по-голямата част) възприемат "скъпоценното" съдържание. За няколко секунди очите извършват невероятно бързи движения (наподобяваща латинската F), които имат за цел да сканират съдържанието.

Направено е проучване с 232 потребителя, които са разгледали хиляди уеб-страници. Предоставени са уеб-сайтове, които са от различно естество и функционалност, но е открито, че потребителят извършва действия в три направления:

– потребителите първо четат в хоризонтална посока, обикновено това е заглавната страница /или изведеният резултат от търсещата машина/ (заглавие, първи акцент и т.н.) част на съдържанието, което ако трябва да визуализираме представлява първата, горна хоризонтална линия на латинската буква F

– много бързо потребителят минава на следващото акцентуващо /хоризонтално/ съдържание, обикновено това са първите 1 до 3 параграфа на съдържанието (това всъщност представлява втората хоризонтална линия на латинската F).

– най-накрая потребителя– сканира лявата част на уеб-страницата във вертикална посока. Понякога (по-рядко) това движение и сканиране е бавно и целенасочено, защото на нас ни е заложено да обръщаме по-голямо внимание на обекти позиционирани вляво - учени сме още от малки на това, а в арабския свят обратното.

Много често в изследванията се забелязва, че това е бързо и опознавателно сканиране без да се налага "запомнящ се ефект". Първият допир със съдържанието наистина е с цел сканиране – нищо повече!

Разбираемо, е че не винаги потребителят сканира информацията по модела "F". Понякога потребителите извършват движения с очите (в стремежа) си да сканират информацията, който модел по-скоро наподобява буквата "E", отколкото F.

Друг път потребителят сканира информацията по модел, който по-скоро прилича на буквата "L". Прието, е че по-голямата част от уеб-потребителите се придържат основно към модела "F".

Всъщност сканирането на информацията е доста сложен процес, който се извършва за няколко хилядни от секундата и никога не протича в определен модел F, E или L – доказано, е че сканирането протича комбинирано!

Примери

Ето и няколко визуални примера как точно сканираме информацията (предложил съм ви 3-те основни модела на възприятие/сканиране):

всичко

Както сами разбирате, с червен цвят са обозначени "най-горещите" точки, които се сканират моментално от потребителя.

С жълтият цвят са обозначени зоните, които са второстепенни, както и граничните, т.е. при по-бавно, целенасочeно сканиране потребителя възприема и обръща внимание на жълтия цвят.

Със син цвят са обозначени третичните зони, на които се обръща внимание постфактум, т.е. след, като потребителят анализира информацията и целенасочено се съсредоточи към конкретна област и тя представлява интерес за него.

Всички останали зони, които са затъмнени НЕ биват сканирани от потребителя и те НЕ представляват интерес.

Трите примера по-горе представляват 3 различни категории уеб-сайтове:

– първият уеб-сайт е корпоративен и конкретната страница е "За нас" (сканира се основно лявата част)

– вторият уеб-сайт е e-commerce и се намираме в страницата с продуктите (сканирането е основно с центъра)

– третият е резултат от търсене в популярен търсещ гигант :) (SERP, избягва се дясната част – конкретен F модел с широка приложимост)

F моделът е установен доста отдавна и много професионалисти се придържат към ръководството за създаване на дизайн, който отговаря на много въпроси, свързани с възприемането на съдържанието от потребителя. Извеждам 3 прости и универсални правила:

– потребителски навик е да НЕ се чете съдържание ДО КРАЙ и никога не се чете дума по дума. Изтощителното четене е рядко явление от страна на потребителя... Да, някои потребители са "читатели" и прочитат цялата информация, но повечето НЕ.

– първите два параграфа трябва да съдръжат МНОГО важна, ценна, атрактивна информация.

– НЕ правете дизайн за себе си! Работете в полза на потребителя – проучете навиците, нуждите и проблемите му! Професионалистът създава за аудитория, а аматьорът за себе си :)

Източници

Eyetracking Web Usability (Paperback)

Има доста други източници, които бихте могли да използвате.

Лекции и Статии
 
Аз видях, погледни през моите очи
 фотогалерия на кристалин чавдаров  пейзажи от цяла българия  Снимки на българската природа - планини, море, забележителности. Фотогалерия и фотобанка.  фотография, пейзажи, снимки, сток, България, природа, забележителности, изкуство, тракове, пътешествия, истории, разкази, услуги  снимки от сватби, сватбен фотограф, сватбено заснемане, сватбена фотография  Информация относно фотозаснемането на вашата сватба от сватбен фотограф
Чурилик
Себеизлеяния
"Аз мога - тук и сега"