Art is like masturbation.

Design is like sex.

 
да бъде щастлив клиентът ни

Изкуството клиентите да се влюбят в дизайна (продукта), който създавате...

В идеалния свят нашите клиенти мислят, като нас дизайнерите. В идеалния свят нашите клиенти имат добри познания в маркетинга, рекламата, дизайна и психологията. В идеалния свят нашите клиенти комуникират и ясно поставят изискванията си. Е, хора ние НЕ живеем в идеалния свят и за нещастие клиентите НЕ разсъждават като нас дизайнерите. Също така не е необходимо клиентите да разбират от маркетинг и брандинг, както и дизайн. Клиентите не са дизайнери. Това е причината те да ни потърсят.

Ако можеха само да ни се доверят... е това няма как да стане. Какво друго остава? Е, аз имам следващите 13 съвета. 13 съвета, които с годините и опита натрупах.
В случая те няма да бъдат полезни само на вас, но и на вашите клиенти, т.е. и двете страни ще са в ситуация:  win-win 

Нямам предвид да изкрещите, че проектът на клиента не струва или че е грандиозен и неповторим. Винаги давайте реалистични очаквания за срока, качеството и цената! Не обещавайте чудеса от храброст. Бъдете откровени с клиента и му кажете какво можете да постигнете в конкретния случай/проект.

Дори с риск да загубите един проект, е много важно какво да очаква от вас клиента, а за нас какво ще постигнем, работейки с този клиент.

Естествено е да си мислите, че ако предложите 8 идеи/концепции по проекта (а ако може 88, най-добре!) на вашия клиент, ще е по-добре, отколкото 4, но дали това е така?

Първо клиентът разчита на вас да му предложите най-ДОБР(АТА)ите възможност(и)! Вие сте човекът, чийто ангажимент е да стесните алтернативите до най-добрите няколко. Обикновено, когато изборът е сведен до възможно най-малко, клиентът избира една от наистина най-добрите ви идеи. Колкото повече предложения по дадена задача, толкова е по-голямо лутането.

На второ място, твърде много "опции" могат да бъдат много объркващи.

Има прекалено много възможности, твърде много стилове и т.н. В моята практика 1-3 (с най-трудния клиент 3) предложения по даден проект са напълно достатъчни. 1-3 възможности са достатъчни да дадете избор на клиента и той да се почувства, че контролира ситуацията.

В крайна сметка винаги се стига до власт, контрол и... ЕГО

Ако се случи нещо лошо и непредвидено в определен момент, не крийте новините от клиента. Бъдете честни и съобщете веднага за случващото се! Не си премълчавайте с идеята, че клиентът няма да разбере или чуе, защото е много по-лошо той сам да научи, отколкото вие да му кажете.

Когато трябва да съобщите нещо на клиентите си, за предпочитане е това да стане очи в очи или в краен случай по телефона, НЕ по имейл. Клиентът ще бъде доста по-мил и отзивчив, ако го уведомите на обяд или среща в офиса, за това, какво се е объркало, а можете и по телефона (избягвайте, защото телефонът предпоставя за изблици на нерви, иначе казано демонстрация на величие, а очи-очи... не всеки има топки).

Под лоши новини визирам всичко онова, което е свързано по някакъв начин с проекта на клиента, а вие сте сгафили с нещо... дори и най-малкото: закъснение с няколко часа/дни (пресрочване на deadline), промяна в идеята ви, вирус, поразил системата и т.н и т.н...

Клиентът харесва да познава ВАС и работата ви, екипа... ако щете градинаря :) Демонстрацията (а, и защо, по дяволите, да криете?) на близост (професионална) никому не е навредила

Понякога е необходимо просто да преглътнете гордостта си и да дадете на клиентите това, което искат, дори да не сте съгласни с концепцията и продукта, който създавате. Всеки от нас на 100% представя пред клиентите си идеи/резултати, които са професионални и НАЙ-добрите, но не винаги клиентът иска най-доброто от вас! В такива моменти просто се успокойте, без да се опитвате да се преборите с решението на клиента и му дайте това, което иска, дори искането да е толкова отчайващо, че да не го включите в портфолиото си.

Усмихнете се и свършете работата, за която получавате хонорара си, да си проститутка (както казва Лебедев) не е чак толкова лошо :)

Знам, че е много трудно да учите клиентите си на каквото и да е било, но трябва най-малкото да опитате. Когато мой клиент ми заяви, че този дизайн не е добър или че не е най-подходящият за конкретно поставените цели, аз отделям време, за да обясня защо МОЕТО решение е по-ефективно и защо дизайнът, който предлагам е НАЙ-добрият. Бъдете мили и просто обучавайте клиентите си така, че да са наясно с тенденциите и посоките в дизайна.

Разбира се, това не се отнася само за дизайн, а и за функционалност, концептуално решение и т.н., УЧЕТЕ клиентите си, защото те не са ДЛЪЖНИ да разбират от това, което ВИЕ!

Ако имате много проекти и закъснявате с предаването на вече уговорен такъв, е редно да уведомите клиента, че ще закъснеете или че тепърва започвате да работите по неговия дизайн/продукт. Когато на мен ми се случи подобно забавяне или отлагане във времето, непременно известявам. Обикновено казвам нещо такова: 
"Здравейте, искам само да ви уведомя, че сме затрупани с работа и ще започнем да работим върху вашия проект във вторник. Съжалявам за закъснението. Ще спазим "deadline", няма проблеми."

Ако ще излизате в почивка/отпуска напише мейл, с който казвате, че няма да отговаряте от... до..., ако ще минавате покрай офиса на клиента можете да се отбиете инцидентно или да си уговорите среща, която не е акцент на работен проект. Бъдете in touch :)

Невероятно, но факт! Както в детската градина на послушните дечурлига дават шоколадче, така и вие трябва да постъпвате със сериозните си клиенти – това работи безотказно. Нямам предвид да работите без възнаграждения, а да направите нещо съвсем мъничко за вашия клиент, за което да не го таксувате. Направете го и съобщете на клиента:
"Хей, Клиент, забелязах в логото, което си ми пратил за плаката, по който работя, че има детайли за коригиране (забравени линии, които пресичат текста). Аз ще се заема с това, няма начин да оставя в това състояние логото ти! Няма такса за тази допълнителна услуга!"
Не е кой знае какво, но е безплатно, а човекът така е настроен – ако ще и отпадъци да му дадете, ако са безплатни ще ги вземе.. (което е жалко)

Случва се понякога поради една или друга причина да се кооперирате с друг дизайнер, фирма и/или клиентът да създаде екип, състоящ се от различни специалисти в областта на рекламата, които да работят върху проекта (това е популярна практика при големите рекламни кампании и големите клиенти).

Често не се знае кой ръководи "цирка", а това е пагубно от към време и вършене на някаква работа. За целта се избира един човек, който да комуникира, координира и поставя задачите – това е лидерът! Лично аз предпочитам аз и моят екип да държим връзка с 1 човек, а не с 7 и всеки да ми досажда:
Киро казва: смени фона в зелено.
Мария казва: смени фона в лилаво
А трети се изказва, че фонът трябва да е прозрачен... няма логика в подобна организация!

Често не се работи с човека, който взима решенията по даден проект, а с лакей-посредник. Това е напрегнато и излишно. Стремете се да поддържате връзка с този, който дава парите и взима решенията, освен ако не сте ентусиаст и нямате с какво да си запълвате времето. В противен случай ще правите всичко по два пъти – веднъж за лакея, а после и за биг боса. (същото е по точка 8)

Клиентите са с право – това е закон, но до къде може да стига правото им? Сигурен съм, че си задавате този въпрос и всеки път си казвате повече няма да бъда "мека Мария"...

Почти сигурно е клиентът да иска промени в движение или в процеса на работа, които не са предвидени. НИЕ (дизайнерите) сме хората, които определят границата. Обикновено, ако промяната, която иска клиентът, е от типа: "Моля, смени този текст с този" ; "Сложи ми тази думичка, форматирай текста и т.н." аз не таксувам клиента или таксата е символична. Ако клиентът ви каже след като сте създали сайта/постера/банера/борда и т.н. и утре ще го пускате: "Абе, сетих се да сложим една анимирана галерия с интерактивни възможности, хайде да го направим", аз казвам: "Окей, това ще отнеме хх време и ще ти струва yy лева, защото това е допълнителна работа, която не е описана в спецификацията или договора, който сме сключили"
(обикновено клиентът след разяснение защо е допълнителна работа е склонен да плати).

Клиентите са повлияни от "шаринийката" (цветове, сенки, ефекти и т.н.) – това е факт... жалко, но факт! Ако имате две концепции по един проект: първата невероятна идея, нахвърлена с молив, но изпипана до краен предел и втора невероятно лъскава, но не чак толкова довършена. Искате ли да позная коя ще избере клиентът? Те ще изберат винаги лъскавината! Така че, ако искате да продавате идеи, то добавете цвета, ефекта и т.н. и тогава показвайте идеите си. Уверете се че това, което продавате, е най-доброто
(тук има няколко изключения, но те на този фон се губят).

След всичко, което сте направили за вашия клиент, той продължава да казва: "абе, не знам какво искам, но това не ми харесва", бъдете търпеливи. Действайте на по-ниско ниво – стеснете периметъра, ето как:
Питайте за цветовете, които си представя клиентът? Шрифтовете? Определете фотографиите, които желае да се включат в проекта. Говорете за различни дизайни, но НЕ за крайния продукт. Обикновено, когато действам по този начин, на следващата среща представям решение, сглобено по тези детайли и клиентът е очарован, а на мен ми остават детайли по оформлението.

Практично и морално. Силата на една думичка: благодаря?! "Мърморещи" клиенти се трансформират в най-щастливите, като с магическа пръчица... а вие казвате само: Благодаря ти!
Благодарете на вашите клиенти за това, че са ви избрали да работите за тях. Благодарете, когато получите хонорара си. Благодарете, когато ви черпят една бира...

Благодаря, че прочетохте статията ми!

Лекции и Статии
 
Аз видях, погледни през моите очи
 фотогалерия на кристалин чавдаров  пейзажи от цяла българия  Снимки на българската природа - планини, море, забележителности. Фотогалерия и фотобанка.  фотография, пейзажи, снимки, сток, България, природа, забележителности, изкуство, тракове, пътешествия, истории, разкази, услуги  снимки от сватби, сватбен фотограф, сватбено заснемане, сватбена фотография  Информация относно фотозаснемането на вашата сватба от сватбен фотограф
Чурилик
Себеизлеяния
"Аз мога - тук и сега"