Art is like masturbation.

Design is like sex.

 
Шрифтове за дизайнери

Най-различни шрифтове се предлагат из Интернет пространството – жизнено важно е да подберете (ако е нужно закупите) неколцина в колекцията ви, с които да работите. Следващите 13 (подредени по азбучен ред) шрифта вярвам, че всеки (графичен, продуктов и уеб) дизайнер трябва да познава, а при желание/нужда и използва.

 akzidenz
Akzidenz Grotesk е първият sans-serif, който е изполван доста широко. Всъщност той е създаден през 1898 г., от H. Berthold. На пръв поглед може да се сбърка с Helvetica и/или Univers, но има доста разлика за набитото око.

Повече в Wikipedia.

Ако искате да научите повече за произхода и развитието на Akzidenz Grotesk, можете да го направите от тук.

Akzidenz Grotesk можете да закупите от библиотеките на Linotype под името Basic Commercial . Твърде е възможно да намерите фамилията шрифтове под друго име поради ре-дизайна му от доста дизайнери.

 Avenir
Avenir е създаден от Adrian Frutiger през 1988 г. Интервюиран от Linotype, Frutiger обяснява причините за ре-дизайна на Avenir, както и специфичната характерност и развитие на шрифта.

"Looking back on more than 40 years of concern with sans serif typefaces, I felt an obligation to design a linear style of sans serif, in the tradition of Erbar™, Futura®, and to a lesser extent Gill Sans®. These have purely constructed characters from which the element of a handwriting movement has been removed. Obviously this could not be an outstanding new creation, but I have tried to make use of the experience and stylistic developments of the 20th century in order to work out an independent alphabet meeting modern typographical needs."

Амстердам (град, общинска администрация), както BBC2 и много други копмании използват шрифта Avenir в логата и идентичноста си.

Можете да закупите Avenir от библиотеките на Linotype.

Bodoni
Bodoni е име давано на серия от серифни шрифтове създадени от Giambattista Bodoni през 1798 г.

Този шрифт е "тесен" с подчертана плоска серифова структура. Лицето на шрифта екстремно контрастира между дебели и тънички щрихи и всеобхватна геометрична конструкция.

Повече за шрифта в Wikipedia.

Dave Farey ot Fonthaus публикува интересна статия, в която дискутира бъркотията около наличието на много различни типове Bodoni, които се предлагат за закупуване.

"…there are numerous siblings, third and fourth cousins, plus poor relations of doubtful parentage, cloaked under the protection of the Bodoni name, creating confusion and ultimately disenchantment."

Можете да разгледате, както и закупите различните типове Bodoni от Linotype.

Caslon
Caslon е серифен шрифт, създаден от William Caslon през (1692–1766 г.). Шрифтът е разпространен в цялата Британска империя, включително Северна Британска Америка. Caslon бързо се е разпространил не само в ежедневната коренспонденция, а и в някои исторически документи. Включително и декларацията за независимостта на САЩ.

След смъртта на William Caslon, употребата на шрифта драстично е спаднала, но това не е останало за дълго и през 1840–80 г. отново се е възродил, като част от Британското изкуство и добро приложение е намерил в занаятчийското течение...

Caslon днес широко се използва и дълги години е било правило пишещите машини да работят с този шрифт, освен ако не се е налагало да се ползва някои по специфичен.

Виж повече в Wikipedia.

В Typophile има кратка статия, в който се споменава за Caslon:

"Caslon’s type was popular in every sense. It was popular in the eighteenth century (until it was eased out by modern faces in the early 19th). When the fashion of “old face” revived in the 19th, many in England and America looked to Caslon’s type as the model. And, at a time when lay people probably knew less about font-names than they do now, “Caslon” was a name quite a few people did know. George Bernard Shaw, for example, absolutely insisted that his work be set in Caslon."

От момента, в който пиша тази статия (доста време вече се каня), има 71 разновидности на шрифта, които можете да закупите.

Clarendon
Clarendon е създаден в Англия от Robert Besley, от Fann Street Foundry, през 1845 г.

Аз често използвам този шрифт в работата си. Може да се каже, че ми е любимец :) Повече друг път за него...

Можете да го откриете и купите от Linotype.

Franklin Gothic

Franklin Gothic е създаден от Morris Fuller Benton през 1902 г. “Gothic” е архаичен термин (изполван доста в миналото, но днес е позабравен), който произлиза от Канада, Америка и Великобритания.

Victor Caruso е човекът, който прави ре-дизайн на Franklin Gothic за Typeface Corporation (ITC) през 1980 г. Работата на Caruso се състои в модернизиране на шрифта, като увеличава височината и добавя малки букви, но запазвайки височината на реда.

Повече в Wikipedia.

ITC Franklin Gothic е наличен за закупуване от Linotype.

Frutiger
Frutiger е създаден от швейцарския дизайнер Adrian Frutiger. През 1968 г. се възлага задачата да се създаде визия на упътващите табла в интернационално летище Charles De Gaulle в Roissy, Франция. Създаденият шрифт първоначално се казва Roissy и през 1975 г. след огромно впечатление на ръководството, таблата се монтират в летището.

Повече в Wikipedia.

Frutiger могат да бъдат видени и закупени от Linotype.

Futura
Futura е зъдаден през 1927 г. от Paul Renner. Въпреки че Renner не е участвал в течението Bauhaus, усеща се силно въздействие върху работата му именно от това течение. Futura бързо се разпространява и популяризира през 21 век и компании, като Volkswagen, Union Pacific и Swiss airline, Swissair изполват шрифта в периодите между 1950 г. и средата на 1990 г.

Широко разпространените пътнически самолети Boeing също се повлияват от Futura и използват шрифта в интериора си. Този шрифт насажда един малък фурор в миналия век, но ще обърна внимание на този момент друг път.

Повече в Wikipedia, а Adelle Jurgens предлага постер озаглавен и посветен на Futura.

Посетете Linotype, за да разгледате и закупите шрифтове от фамилията на Futura.

Garamond
Garamond става популярен през 1540 г. но не "гръцкият", а френският крал възлага задачата на Claude Garamond да пригоди шрифта и за "François". Шрифтът се използва за написването на серия книги от Robert Estienne. Френскят дворец популяризира шрифта не само в рамките на Франция, а и в цяла Западна Европа.

Повече в Wikipedia .

TC Garamond можете да закупите от Linotype.

Gill Sans
Gill Sans е създаден от Eric Gill през 1927-30 г. Gill е доказан скулптор, "дизайнер" и художник. За създаването на Gill Sans авторът му се вдъхновява от Edward Johnston и неговия шрифт "Johnston" – шрифт, който по това време се е ползвал от лондонския "подземен свят".

Eric Gill се опитва да създаде на първо място четлив серифен шрифт и постига целта си с Gill Sans, който както е лесно четим така и визуално грабващ окото.

Повече в Wikipedia.

Можете да закупите този шрифт от тук.

Gotham
Gotham е създаден неотдавна (през 2000 г.) от нюйоркския дизайнер Tobias Frere-Jones. Вдъхновението за създаването на шрифта Jones черпи от популярни архитектури от средата на 20 век, популярни предимно в Голямата ябълка.

Особена заслуга за изграждането на фасадата на осмо авеню, както и на някои сгради използвани от органите на властта се преписва на дизайнера Tobias Frere-Jones. Както и паметните плочи на загиналите при атентати, състояли се през 11 септември в САЩ.

Повече в Wikipedia.

Можете да откриете любопитна информация за шрифта тук, а също така и да го закупите.

Helvetica
Helvetica е създаден от Miedinger и Eduard Hoffmann в Haas’sche Schriftgiesserei, намиращ се в Münchenstein, Швейцария. Haas полагат началото на нов серифен шрифт, който да се конкурира с Akzidenz Grotesk (той е бил доста популярен по това време) и да го замени по магазините (визирам всички табелки и надписи) в Швейцария. Първоначално шрифтът се казва Neue Haas Grotesk, но през 1960 г. дъщерна фирма на Haas – Stempel, която се намира в Германия, подменя името на Helvetica – произлиза от Confederatio Helvetica, латинското название на Швейцария.

Повече в Wikipedia.

На изображението долу показвам тънката разлика, която е почти незабележима между Helvetica и Akzidenz. Helvetica and Akzidenz.

Helvetica можете да закупите от Linotype.

Univers
Univers е името на шрифта създаден от Adrian Frutiger през 1956г.. Едновременно Univers и Helvetica, кито често се бъркат са вдъхновени от Akzidenz Grotesk.

Фамилията шрифтове Univers се състои от 16 варианта, като е включена и Кирилицата.
През 1997г. Frutiger работи за Linotype и създават текущия Linotype Univers, който се състои от 63 разновидности.

Повече в Wikipedia.

Както виждате на снимката горе Univers се изполва по Лондонските улици и е доста разпространен назапад. Ето и връзка към сайта в който можете да разгледате цялата фамилия от шрифтове, разбира се и закупите!

Източници

Линкове от които можете да научите повече:

Лекции и Статии
 
Аз видях, погледни през моите очи
 фотогалерия на кристалин чавдаров  пейзажи от цяла българия  Снимки на българската природа - планини, море, забележителности. Фотогалерия и фотобанка.  фотография, пейзажи, снимки, сток, България, природа, забележителности, изкуство, тракове, пътешествия, истории, разкази, услуги  снимки от сватби, сватбен фотограф, сватбено заснемане, сватбена фотография  Информация относно фотозаснемането на вашата сватба от сватбен фотограф
Чурилик
Себеизлеяния
"Аз мога - тук и сега"